Hoppa till sidans innehåll

Spelformer U12 och yngre

28 MAJ 2020 10:21
Göteborgs Ishockeyförbund utmanar begreppet ”riktig hockey”.
Under säsongen 2020/2021 testar Svenska Ishockeyförbundet med hjälp av sju pilotdistrikt nya spelformer för barn- och ungdomar. Ett av distrikten är Göteborgs Ishockeyförbund.
  • Uppdaterad: 28 MAJ 2020 10:21

– Vi tror att det här greppet är bra både för barnen och våra föreningar, säger Daniel Fyrqvist, ordförande i GIF’s Spelarutbildningskommitté.

Barn är inte små vuxna. Med det i bakhuvudet startades ett arbete på Svenska Ishockeyförbundet inom ramen för Hemmaplansmodellen.

– Ser vi exempelvis på fotbollen är det helt givet att spela på 5, 7, 9och 11mannaplaner beroende på ålder. Det är viktigt att låta barn växa in i kostymen på det sättet och ha roligt på vägen. Både för att locka spelare, behålla dem och utveckla ishockeyspelare som älskar sporten. Om spelytan blir för stor, blir åkmönstret annorlunda och hockeyaktionerna betydligt färre. Genom att dra ner på yta och deltagare på isen så skjuter puckkontakter och andra hockeyrelaterade aktioner i höjden. Vilket såklart utvecklar, men också skapar en roligare sport, säger Anders Wahlström, barn-och ungdomsansvarig på Svenska Ishockeyförbundet.

Svenska Ishockeyförbundet har arbetat fram nya anpassade spelformer som sju pilotdistrikt ska prova och utvärdera under kommande säsong. De anpassade spelformerna kommer att gälla från Tre Kronors Hockeyskola upp till U12. Mer konkret innebär de nya spelformerna mindre spelplaner och färre spelare på isen.
– Det blir olika uppdelningar av isen som gör att barnen succesivt får spela på större ytor ju äldre de blir. På så sätt slussar vi in dem i spel på helplan på ett bättre sätt. Dessutom går vi ner till att spela tre mot tre då det kommer att involvera barnen i spelet. Vi är övertygade om att det här kommer att likna ”riktig hockey” mer än nuvarande spelformer, säger Anders.

Just det uttrycket menar Anders är det vanligaste mothugget han får under samtal med ledare runt om i landet.

– Många definierar spel på helplan som ”riktig hockey”. Men när vi sätter oss in i barnens perspektiv så blir det väldigt långt ifrån just ”riktig hockey” för dem om de tvingas spela på för stora planer. Allt från åkmönster till antal puckaktioner och närkamper blir lidande på en helplan där spelet blir väldigt utspritt.

För att läsa hela pressmeddelandet klicka på länken:

Pressmeddelande Spelformer

Fakta spelformer:

TKH och U9 – 3 mot 3 på 1/6 av helplan

U10 och U11 – 3 mot 3 på 1/4 av helplan

U12 – 3 mot 3 på 1/3 av helplan

U13 och äldre – 5 mot 5 på helplan

Läs gärna mer om den pilotstudie som ligger till grund för utvecklingen av de nya spelformer som nu ska provas ute i distrikten på www.hemmaplansmodellen.se

Vid frågor om vad det innebär att vara pilotdistrikt, kontakta gärna Daniel Fyrqvist på e-post: This is a mailto link.

Skribent: Johan Carlsson
Epost: This is a mailto link

svs_logo_right_250px

Genvägar


Hitta distriktsförbund (SDF)

 

Postadress:
Göteborgs Ishockeyförbund
Transistorgatan 5
421 35 Västra Frölunda

Besöksadress:
Marconihallen, Transistorgatan 5
421 35 Västra Frölunda

Kontakt:
Tel: 0317875141
E-post: This is a mailto link

Se all info